Φροντίδα κοσμημάτων

10/01/2020 By Snazzy Off

Κάθε κόσμημα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να μην αφήσει ο χρόνος τα σημάδια του! Όλα τα κοσμήματα, ανεξαρτήτως αξίας, χρειάζονται την φροντίδα μας.

Παρακάτω λοιπόν, σας έχουμε μερικές συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε ώστε να παραμείνουν καινούρια για πολύ καιρό.

Η πρώτη και βασική συμβουλή είναι ότι:

Τα κοσμήματα τα φοράμε τελευταία και τα βγάζουμε πρώτα!

  • Αποφύγετε να φυλάσσετε όλα τα κοσμήματα σας μαζί σε ένα κουτί καθώς υπάρχει η πιθανότητα να χαραχτούν ή να μπερδευτούν μεταξύ τους.

  • Αφαιρούμε τα κοσμήματα από πάνω μας όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καλλυντικά, λακ, κρέμες χεριών ακόμη και το άρωμά μας, ώστε να διατηρήσουμε την λάμψη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Τα μαργαριτάρια είναι ζωντανός οργανισμός και είναι πολύ ευαίσθητα στα χημικά όπως κολόνιες, λακ κλπ. Κάθε φορά που βγάζετε τα μαργαριτάρια σας καθαρίστε τα με ένα νωπό πανάκι και αφήστε τα να στεγνώσουν πριν τα βάλετε στο κουτί.

Μην τα αφήνετε πολύ καιρό κλεισμένα στο κουτί τους ή κοντά σε εστία θερμότητας γιατί   μπορεί να αφυδατωθούν ή να χάσουν το χρώμα τους και τη λάμψη τους. Επίσης δεν φοράμε ποτέ όταν μαγειρεύουμε διότι ο ατμός εισχωρεί στην πορώδη επιφάνειά τους.

  • Για να καθαρίσουμε μόνοι μας τα κοσμήματα χωρίς πέτρες (π.χ αλυσίδες/σταυρούς) και τα κοσμήματα με καρφωτές πέτρες(πχ. Μονόπετρα με ζιργκόν ή διαμάντια), χρειαζόμαστε ζεστό νερό με υγρό σαπούνι πιάτων. Καθαρίζουμε το κόσμημα χρησιμοποιώντας ένα μαλακό βουρτσάκι και έπειτα με ένα μαλακό πανί (ώστε να μην γρατσουνιστεί το κόσμημα μας) το στεγνώνουμε.
  • Τα κοσμήματα με μαργαριταρένια τα ξεπλένουμε μόνο με νερό και τα αφήνουμε σε ένα πανάκι να στεγνώσουν.

  • Για τα ασημένια σας κοσμήματα ( όχι τα επιχρυσωμένα), αφήστε τα για αρκετή ώρα σε ένα δοχείο με νερό και μαγειρική σόδα, το οποίο έχετε καλύψει εσωτερικά με αλουμινόχαρτο. όταν επανέλθουν στο χρώματος, σκουπίστε τα με ένα μαλακό πανί.